Z fiaska okolo deaflympiády sa treba do budúcna poučiť

15.02.2011 Poprad

Vysoké Tatry 15. februára (TASR) – Riaditeľ Združenia cestovného ruchu (ZCR) Vysoké Tatry Peter Chudý tvrdí, že z fiaska okolo deaflympiády sa treba poučiť, dbať predovšetkým na kontrolu finančného zabezpečenia a ...
"Prezentovať nejaké zmluvy, plány, dohody - to je jedna stránka veci, tá logistika bola zabezpečená, ale základná vec ako je finančné zabezpečenie, bez ktorého sa hry nedajú uskutočniť, to sa neurobilo, " zdôraznil Chudý.
Podľa neho zlyhala predovšetkým kontrola zo strany Medzinárodného deaflympijského výboru. Pre Slovensko to určite nie je dobrá reklama, hoci samotný región nenesie žiadnu zodpovednosť. „Nezostáva nám nič iné pri organizovaní športových podujatí, len sa lepšie a precíznejšie pripraviť, aby sme sa takejto blamáži v budúcnosti vyhli, “ konštatoval Chudý.
Prideľovanie podujatí s viacštátnou účasťou je vždy na rozhodnutí príslušnej medzinárodnej športovej federácie. Vysoké a Nízke Tatry sú známe tým, že vedia dlhodobo a spoľahlivo takéto medzinárodné akcie zabezpečiť. „V tomto roku máme za sebou medzinárodné skokanské preteky o Tatranský pohár, za pár dní budeme mať Veľkú cenu Slovenska v lyžovaní - už 56. ročník, vo Vrátnej sú to medzinárodné snowboardové preteky, na blízkych Donovaloch boli medzinárodné majstrovstvá v šprinte psích záprahov, “ vymenoval Chudý.
To podľa neho svedčí o tom, že slovenskí organizátori majú vo svojich medzinárodných federáciách veľký medzištátny kredit a vedia podujatia usporiadať na zodpovedajúcej športovo-technickej aj spoločensko-organizačnej úrovni. „Žiaľ, aj vo svete sa stávajú takéto veci, že veľké podujatia sú na poslednú chvíľu odvolávané a takýto krok pôsobí vždy negatívne pri pohľade na organizátora, “ doplnil Chudý.
Môže sa tak stať, že medzinárodné výbory, ktoré rozhodujú o kandidatúrach jednotlivých štátov na organizovanie podujatí, budú mať obavy, či sa nezopakuje prípad z minulosti. „To sa nám v našom regióne môže niekedy stať, ale verím, že snáď to bude len v oblasti deaflympijského športu a nezasiahne to ostatné športové odvetvia, “ uzavrel Chudý.
Zrušená deaflympiáda mala vo Vysokých Tatrách odštartovať už tento piatok (18.2. ). S jej organizovaním nesúhlasilo ani Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR, podľa ktorého išlo o podujatie súkromných osôb a mimovládnych organizácií. Zrušenie 17. Zimných deaflympijských hier spôsobilo množstvo problémov. Okrem iného musí banskobystrický súd riešiť kauzu sprenevery 1,7 milióna eur a mestá Levoča a Kežmarok zháňať finančné prostriedky na dostavbu zimných štadiónov, z ktorých ostali len torzá.
 

Vyberte región